preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šemovec

Login
 

    
 

PDF dokument
(2,9 Mb)

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2009.

Ukupno: 294351
Ovaj mjesec: 2998
Danas: 129
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Na terenskoj nastavi u Zagrebu
Autor: Dubravka Jug, 24. 10. 2018.

Mumija u Zagrebu - iluzija ili stvarnost?

Učenje i ponavljanje na terenu najzanimljiviji je oblik nastave kojemu se raduju svi učenici. Željni znanja i zabave učenici petih i šestih razreda otišli su u Zagreb 16. listopada 2018. i pogledali zanimljivu predstavu te posjetili neke od poznatih zagrebačkih muzeja. Ovu su nastavu na terenu upotpunili šetnjom po Zagrebu i kratkom vožnjom do Gornjega grada poznatom zagrebačkom uspinjačom.


Kako je tata osvojio mamu

Najprije smo se svi zajedno uputili u kazalište Žar ptica kako bismo pogledali predstavu koja je napravljena prema književnom djelu Mire Gavrana „Kako je tata osvojio mamu“. Ugodno smo se iznenadili ugledavši sređenu pozornicu, tj. rješenje scenografije za dva paralelna svijeta: stan Antunove bake i Antunovih roditelja te međuprostor koji se po potrebi pretvara u ulicu ili ured. Predstava je bila zanimljiva i poučna, no u nekim trenucima bilo je tuge i ozbiljnosti.  Glavna pouka ove predstave  je da ne smijemo odustati od obitelji u trenucima kada dolazi do svađe ili problema, već zajednički pokušati naći rješenje i popraviti nastalu situaciju. Ovo je jedna optimistična predstava koja u prvi plan stavlja nadu.

Nakon završene predstave učenici petih razreda uputili su se u Arheološki muzej, a šestaši u Muzej iluzija.

 

Zagrebačka Mumija

Uz stručno vodstvo razgledali smo Pretpovijesnu i Egipatsku zbirku. Naravno, zanimljivije je bilo slušati o mumijama i mumificiranju te o zagrobnome životu. Iznimnu pozornost privukla je prava mumija i njezini povoji, tj. Zagrebačka lanena knjiga (najduži sačuvani tekst etruščanskoga jezika). Najviše nas je zanimalo je li na povojima prava krv, ali onda smo doznali da je to crvena boja koja je nanesena radi lakšega iščitavanja etruščanskog pisma. Iz čitljivih fragmenata vidljivo je ime mumije. Bila je to žena „božanskog krojača“ iz Tebe koja se zvala Nesi-Hensu. Ono što smo najviše zapamtili je proces mumificiranja. Ostali smo zatečeni čuvši kako su se vadili organi iz tijela, a posebice mozak.

Pretpovijesna zbirka sadrži 78. 000 predmeta. Raznorazna građa pruža uvid u razvoj  i slijed kultura pretpovijesnih razdoblja na  hrvatskim prostorima. Najznačajnija je bogata keramička zbirka vučedolske kulture, nakit od bronce i plemenitih metala te ratnička oprema iz grobova starijeg željeznog doba.

 

    

U svijetu iluzija

Kada želite da se ostvari nešto nemoguće, onda jednostavno posjetite Muzej iluzija. U zabavnoj avanturi kroz mnogobrojne varke možete mnogo toga naučiti o mozgu, vidu i percepciji. Jednostavno rečeno, oči vide stvari koje mozak ne razumije.

U muzeju smo vidjeli  mnogo igara s raznim oblicima koje je bilo nemoguće sastaviti, ogledala, 3D slike i druge optičke varke. U nekim  prostorijama mogli smo rješavati najteže i najpoznatije mozgalice, zadatke i slagalice. Posebnu pozornost privlači prostor s puno ogledala gdje  ti se čini da si manji, veći ili na stropu.

Gledali smo i kroz kaleidoskop u kojemu smo vidjeli jedni druge u različitim vizualnim oblicima i bojama.

Šetnja gradom

Ovu smo terensku nastavu odlučili upotpuniti kraćom šetnjom Gornjim gradom. Zagrebačkom uspinjačom popeli smo se do Gornjega grada, a zatim napravili nekoliko zgodnih fotografija s vidikovca i pozorno poslušali  kratko predavanje o gradnji Zagrebačke katedrale i njezinih svodova. Naš nam je vodič uz pomoć učeničkih ruku pokazao kako su se gradili crkveni svodovi i zašto su se urušavali sve dok graditelji nisu našli pravo rješenje.

Kako bismo se malo okrijepili i odmorili, po završetku terenske nastave otišli smo u McDonald's na zagrebačkom Žitnjaku.

 

Paula Šilec, 5. a

 Lucija Glavica i Valerija Mihalina, 6. a

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju