preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šemovec

Login
 

    
 

PDF dokument
(2,9 Mb)

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2009.

Ukupno: 339905
Ovaj mjesec: 2962
Danas: 24
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sedmi kontinent u Novome Marofu
Autor: Ivana Stuparić, 28. 1. 2020.

Razvijamo filmsku pismenost

Oduševljeni projekcijom prošlogodišnjeg dokumentarnog filma i cjelokupnom organizacijom programa Putujući Sedmi kontinent i ove smo godine pogledali jednu izuzetno zanimljivu, poučnu i tinejdžerima blisku dramu „Uvijek svoja“ te ponovno probudili kritičnost prema brojnim audiovizualnim sadržajima kojima smo svakodnevno prepušteni.


Kako bi usustavili znanje o igranome filmu, njegovim žanrovima i filmskim izražajnim sredstvima, ali se i prisjetili važnosti komunikacije i tolerancije u obitelji te samopouzdanja u teškim životnim trenutcima, učenici sedmih i osmog razreda u pratnji učiteljice Maje Vitković i Valentine Barulek Boltižar 23. siječnja  posjetili su Kulturni centar „Ivan Rabuzin“ i pogledali francuski igrani film (dramu) Uvijek svoja koji je adaptacija književnog djela Nikada zadovoljna: Aurorin dnevnik

Film, koji je osvojio šest nagrada i priznanja, govori o trinaestogodišnjoj djevojčici Aurori čiji život nije nimalo jednostavan  jer njezina obitelj od nje očekuje samo sve nabolje, a ona u tome baš i ne uspijeva. Iako je Aurora ponavljačica sedmog razreda, zapravo je bistra mlada djevojka oštrog jezika, veoma tvrdoglava, beskompromisnog stava prema životu, dečkima, školi i prijateljima.  Na svom putu susreće se s brojnim izazovima i problemima koje „rješava“ na svoj buntovan način. Jedina članica obitelji koja pokazuje razumijevanje za njezine probleme jest baka.  U jednome trenutku roditelji ju žele poslati u internat, ali tada dolazi do preokreta. Aurorino oslobođenje i svijetla točka postaje rock bend kojemu se ona pridružuje kao pjevačica. Polako uz dozu svog buntovništva prema članovima benda pronalazi sebe i spremnost na kompromise. Film završava njezinim odličnim nastupom povodom majčinoga rođendana gdje ona otkriva svoj talent i daje do znanja da je spremna preuzeti životne odgovornosti i dolazi do spoznaje da je svojoj obitelji dragocjena. Ono što je najvažnije da se uz glazbu izrealizirala i postala bitna sama sebi.

Nakon odgledane projekcije učenici su sudjelovali u tridesetminutnom razgovoru s gostom – skladateljem filmske glazbe Hrvojem Crnićem. Saznali su  da je glazba bitno filmsko sredstvo jer stvara atmosferu i uvjerljivo prikazuje osjećaje likova te ubrzava subjektivno vrijeme u filmu (jedna godina prođe u nekoliko sekundi), vodi nas kroz film i otkriva kakav će biti karakter lika. Dijeli se na prizornu ili ambijentalnu  i na neprizornu ili popratnu  koja je dodana kao pratnja filmskom prikazivanju. Hrvoje je napomenuo da je izuzetno bitno koji stil glazbe ćemo primijeniti u filmu jer ovisno o stilu precipiramo likove i sadržaj. Rock je sinonim za pobunu i ponašanje koje nije po pravilima pa je zbog toga ta vrsta glazbe zastupljena u filmu Uvijek svoja. Na pitanje tko radi glazbu za film, Hrvoje nam je odgovorio da to radi kompozitor. Otkrio nam je da su svi zvukovi na filmu fejk (lažni). Ništa nije uživo. Zvukovi sa seta se miču, samo se uzimaju dijalozi, a sve ostalo (glazba, šumovi i zvukovi) kasnije se dizajniraju.

Zadovoljni odgledanim filmom i razgovorom s gostom učenici su obogatili svoje znanje iz filmske pismenosti koju će dalje razvijati na satovima medijske kulture, ali i u svakodnevnome životu.

Valentina Barulek Boltižar

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju