preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šemovec

Login
 

    
 

PDF dokument
(2,9 Mb)

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2009.

Ukupno: 341388
Ovaj mjesec: 4445
Danas: 59
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sigurnim korakom u budućnost
Autor: Dubravka Jug, 18. 2. 2020.

Zajedno za bolji internet!

Protekli su tjedan učenici  na satovima Informatike obilježili Dan sigurnijeg interneta koji se obilježava u  više od 130 država svijeta.  Dan sigurnijeg interneta obilježava se u koordinaciji zajedničke mreže Insafe/INHOPE, uz potporu Europske komisije i nacionalnih centara za sigurniji Internet u Europi. U Republici Hrvatskoj koordinator aktivnosti je Centar za sigurniji Internet s brojnim partnerima i suradnicima.  Iako je službeni datum  ove godine bio 11. veljače, preporuka je da se obilježavanje produži na cijeli tjedan kako bi sva djeca ponovno bila informirana o opasnostima u svijetu interneta. Kroz prezentacije, filmove, razgovore i igru djeca su rado sudjelovala i podijelila svoje razmišljanje i iskustva o ovoj važnoj temi.


10 pitanja za testiranje sigurnosti djeteta na internetu

Načini na koje svatko od nas može pomoći:

– Djeca i mladi mogu pomoći kreirati bolji internet tako da poštuju ostale korisnike interneta štiteći svoju reputaciju (ali i reputaciju drugih) i tražeći prilike da internet koriste za kreiranje, uključivanje u razne aktivnosti i dijeljenje s drugima. Oni mogu pomoći reagiranjem na negativno tako da budu „korisni promatrači“: da daju potporu svojim vršnjacima koji se suočavaju s nasiljem na internetu, da se suprotstave cyber-nasilju i da prijave sav neprimjeren ili zabranjen sadržaj koji primijete. Povrh svega, djecu i mlade treba ohrabriti da zauzmu stav kao budući sudionici digitalnog doba sudjelovanjem u debatama o budućnosti interneta, ali i trudom da se njihovo mišljenje čuje.

– Roditelji i skrbnici mogu pomoći kreiranju boljeg interneta održavanjem otvorenog i iskrenog dijaloga sa svojom djecom o njihovom ponašanju na internetu, potičući djecu na osobni razvoj na internetu, pomažući im nositi se s bilo kakvim nedoumicama ili problemima, tražeći mogućnosti da se zajedno s djecom uključe u korištenje interneta te pomažući djeci da pronađu i koriste kvalitetne digitalne izvore. Roditelji i skrbnici mogu se suprotstaviti negativnostima tako što će ostati uključeni u aktivnosti svoje djece na internetu (aktivnostima koje su primjerene dobi djece), davati primjer kako se pozitivno ponašati na internetu te prijaviti neprimjereni ili zabranjeni sadržaj koji primijete.

– Učitelji i socijalni djelatnici mogu pomoći kreirati bolji internet tako što će djeci pružiti informatička znanja i vještine koja su potrebna u današnjem društvu, ali i dajući im priliku da koriste i kreiraju pozitivan sadržaj na internetu. Oni se mogu suprotstaviti negativnostima podržavajući mlade koji se suočavaju s problemima na internetu i dajući im informacije, vještine i pouzdanje koji su im potrebni kako bi se sigurno služili internetom.

– Industrija ima važnu ulogu putem kreiranja i promicanja pozitivnog sadržaja i sigurnih usluga na internetu, ali i putem poticanja korisnika da reagiraju na poteškoće dajući im jasne savjete o sigurnosti, niz jednostavnih sigurnosnih alata i brz pristup potpori ukoliko stvari izmaknu kontroli.

– Zakonodavci i političari trebaju omogućiti okruženje u kojemu će sve od gore navedenog funkcionirati i opstati, primjerice: da osiguraju da će djeca učiti prema Kurikulumu, a učitelji poučavati o sigurnosti na internetu, da osiguraju  roditeljima i skrbnicima pristup prikladnim informacijama i potpori, te da će poticati industriju da kontrolira svoj sadržaj i usluge. Također, da preuzmu odgovornost nad upravom i zakonom te osiguraju sigurnost i dobrobit djece i mladih kroz djelotvorne sigurnosne zaštite djece na internetu.

(izvor: www.csi.hr)

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju