preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šemovec

Login
 

    


 

PDF dokument
(2,9 Mb)

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2009.

Ukupno: 382501
Ovaj mjesec: 5829
Danas: 35
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Erasmus + projekt „p. s. Pokreni solidarnost“
Autor: Marija Pokos, 20. 10. 2020.

Osnovna škola Šemovec primljena na međunarodni Erasmus + projekt  „p. s. Pokreni solidarnost“


Osnovna škola Šemovec primljena je na međunarodni Erasmus + projekt „p. s. Pokreni solidarnost“. Škola je jedina iz Varaždinske županije koja zajedno s još 14 osnovnih i 9 srednjih škola iz Hrvatske sudjeluje na projektu koji kod nas prevodi Centar za mirovne studije u Zagrebu. Centar za mirovne studije je nevladina, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam. Uz Hrvatsku, u projektu sudjeluju učenici i učitelji iz drugih europskih zemalja, poput Francuske, Španjolske i Poljske.

Projekt „p. s. Pokreni solidarnost“ temelji se na vrlo jednostavnoj zamisli: poruka u boci. Naime, 21. ožujka svake godine, na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na svakoj od tih razglednica stoji fotografija i poruka solidarnosti osmišljena na radionici pisanja s društvenom tematikom koju su učenici s mentorima detaljno obradili. To je njihova jednostavna poruka starijima o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi kako bi svijet bio bolje mjesto življenja za sve nas bez obzira na nacionalnost, boju kože, spol i ostale nevažne društvene identifikacije.

Primatelji razglednice se pozivaju na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije, Centra za mirovne studije. Organizacija odgovore prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu. Fotografije su odabrane s ciljem podizanja svijesti o različitostima u našem društvu između mladih i primatelja razglednica. Još jedan cilj je potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji i percepciji te razmišljanje o vlastitim predrasudama i pogledima na izbjeglice, mlade, obitelj, siromaštvo, prava djece, društveni aktivizam i pluralizam, međugeneracijske odnose i drugo.

Doista, u društvu čije vrijednosti propadaju, koje je podijeljeno oko kulturoloških, vjerskih i socijalnih tema te koje pokazuje sve uočljive znake nemogućnosti iskaza gostoprimstva prema drugima, pristup obrazovanju, umjetnosti i mogućnosti izražavanja od životne je važnosti. Više no ikada ključno je raditi s djecom na percepciji te naglašavanju vrijednosti tolerancije i poštovanja koje osobu čine odgovornim građaninom.

Voditelj projekta u školi je učitelj povijesti Željko Martan. U projektu za sada sudjeluju svi učenici viših razreda. S realizacijom projekta započet će se početkom 2021. godine. Malen je to korak, ali opet od iznimne važnosti prema očekivanim pozitivnim društvenim promjenama.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju