preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šemovec

Login
 

    
 

PDF dokument
(2,9 Mb)

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2009.

Ukupno: 264932
Ovaj mjesec: 1250
Danas: 5
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Završila je zadnja komponenta projekta „Nasilje preko interneta – cyberbullying“
Autor: Dubravka Jug, Marta Majcen, 10. 3. 2017.

RAZVIJAJMO KULTURU NENASILJA I TOLERANCIJE U VIRTUALNOM SVIJETU

Policijska uprava varaždinska nastavlja preventivne aktivnosti vezane uz vlastiti projekt „Nasilje preko interneta – cyberbulling“. Stoga je učenike sedmih razreda po treći put posjetila policijska službenica Tatjana Horvat u srijedu, 1. ožujka 2017. te održala završno predavanje o nasilju na internetu u trajanju od jednog školskog sata. S obzirom da su svi učenici korisnici interneta i društvenih mreža,  sa zanimanjem su pratili predavanje i sudjelovali u raspravi.


Prisjetimo se. Riječ je o trogodišnjem projektu kojemu je cilj podići razinu znanja djece o pravilima ponašanja na društvenim mrežama, osvijestiti ih koje sve opasnosti postoje, naučiti kako ih izbjeći te ukazati na važnost uvažavanja drugih prilikom korištenja interneta i društvenih mreža. Informirati roditelje na koje sve načine mogu zaštiti svoju djecu i upozoriti ih na mogućnost ugradnje programa za zaštitu.

U prvoj smo  komponenti (tada petaši) anketirani o vremenu provedenom za računalom i načinu korištenja interneta, a u drugoj, kao šestaši, izrađivali  plakate na kojima smo crtežom poručili kako se treba ponašati na internetu. Cilj nam je bio osvijestiti druge učenike na postojanje različitih vrsta opasnosti i kako se treba ponašati na društvenim mrežama.

Na završnom smo predavanju ponovili dosad usvojena pravila o ponašanju na internetu i prisjetili se nekih stvarnih događaja vezanih uz nasilje na društvenim mrežama. Svi smo bili uključeni  u raspravu i razgovor o vremenu provedenom na internetu i ponosno  obećali da ćemo prije nego što išta komentiramo ili objavimo, dobro promisliti o svrsi našeg komentiranja ili objavljivanja. Uz poučne riječi službenice i projektni rad (prezentaciju) jednog učenika Prve gimnazije Varaždin uspješno smo završili projekt. Našem je pedagogu uručena zahvalnica za sudjelovanje Osnovne škole Šemovec u tom projektu, a učenicima su za poslušnost i odvojeno vrijeme podijeljene kemijske olovke.

Svrha ovog projekta je jasna i sigurno je uvelike pomogla mladima da shvate kakve su zapravo društvene mreže. Zbog toga se nadamo  manjem broju slučaja nasilja na internetu.

Nikako ne smijemo zaboraviti da: „Moderna tehnologija služi čovjeku, a ne čovjek njoj!“

 

SAVJETI KOJE TREBA STALNO PONAVLJATI DJECI:

  1. Nikada nikome ne otkrij svoj password.
  2. Kreiraj postavke u profilu koje štite privatnost.
  3. Oprezno s objavljivanjem osobnih podataka (broj telefona ili kućna adresa)
  4. Svaku neugodnost ili zlostavljanje od strane nepoznate osobe treba odmah prijaviti.
  5. Svakoga tko šalje neželjene ili neprimjerene poruke ili sadržaje treba blokirati, a sadržaj snimiti i pohraniti na svoj hard disc (tipke Ctrl+V+PrtSc Word dokument Paste, Save as) - eventualni dokaz.

Marta Majcen, 7.b

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju