preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šemovec

Login
Tražilica
 

    
 

PDF dokument
(2,9 Mb)

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2009.

Ukupno: 269726
Ovaj mjesec: 1010
Danas: 24
Hrvatizmi (ur. Maja Vitković)
Radijska grupa na Filozofskom fakultetu
Maja Vitković / datum: 5. 11. 2018. 17:40

Novinarke Radijske grupe Zzzvuk Lucija, Valerija, Lana i Marija prošlog su ponedjeljka radi snimanja izjave za potrebe radijske emisije morale „potegnuti“ čak do Zagreba. I to, ni manje ni više, nego na Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje ih je dočekao izv. prof. dr. sc. Marko Alerić. Uz izuzetno ugodan razgovor, dobile su i pohvale za izvrsna pitanja, kao i za opuštenu atmosferu tijekom snimanja.


[OPŠIRNIJE]Državni LiDraNo u Primoštenu
Maja Vitković / datum: 25. 3. 2018. 11:33

Simon Barbir i Fran Težak vratili su se s državne smotre LiDraNo koja se održavala u Primoštenu  19. 3. – 21. 3. Svojom radijskom emisijom „Bila jednom jedna...“ predstavili su našu školu i županiju pred ostalim talentiranim učenicima koji su stigli iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine Smotra se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


[OPŠIRNIJE]LiDraNo 2018.
Maja Vitković / datum: 28. 1. 2018. 17:28

 

 

 

Područje Jugoistok (OŠ Trnovec, OŠ Jalžabet, OŠ "Vladimir Nazor" Sv. Ilija, OŠ Beletinec, OŠ Kneginec Gornji i OŠ Šemovec) i ove je godine pokazalo umijeće u literarnom, novinarskom i dramskom stvaralaštvu.

Prosudbeno povjerenstvo stiglo je u OŠ Kneginec Gornji  s novomarofskog područja i za županijsku razinu odabralo one najbolje. Izuzetno smo ponosni jer su među njima i učenici naše škole. 


[OPŠIRNIJE]"Barbika" u Zelini
Maja Vitković / datum: 3. 11. 2017. 13:43

37. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić"  ni ove godine nije zaobišla našu školu koju je predstavljala Emina Ajhler pjesmom "Barbika".

 
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo 37. Smotre u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski (predsjednik), † prof. dr. sc. Joža Skok i dr. sc. Božica Pažur od ukupno pristigle 523 pjesme za objavu u ovoj zbirci odabralo je 78 radova.
Smotra je održana 21. listopada u Sv. Ivanu Zelini pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Klikom na opširnije pročitajte Emininu pjesmu.


[OPŠIRNIJE]Državna razina LiDraNo 2017. u Primoštenu
Silvije Premuš Maja Vitković / datum: 31. 3. 2017. 12:49

Simon Vincek, učenik 6.b predstavljao je ove godine našu školu na Državnoj smotri LiDraNo koja je 20.3.- 22.3. održana u Primoštenu. Kazivanjem poezije „Put na Mesec“  Ivora Petrovečkog pokazao je svoju snalažljivost i spontanost na sceni  te simpatičnost pravog  malog dječjeg recitatora.
Simon: „Sva tri dana gledali smo odlične nastupe pojedinaca, ali i dramskih skupina iz cijele Hrvatske. Bilo mi je zanimljivo gledati nastupe, puno sam toga novog naučio. Stekao sam i nove prijatelje. Svi smo dobili pohvale i zato mi je bilo super na državnom LiDraNu!"


[OPŠIRNIJE]Županijska smotra LiDraNo 2017.
Dubravka Jug Emili Križanić / datum: 25. 2. 2017. 15:16

NEIZBRISIVI TRAG UČENIČKOG STVARALAŠTVA

U prostoru školske sportske dvorane  14. veljače  održana je Županijska  smotra LiDraNo 2017. Domaćin ove smotre bila je Osnovna škola grofa Janka Draškovića Klenovnik koja se zbog  svoje složenosti odvijala dva dana. Prvi dan u školi domaćina i to za literarni, novinarski  i radijski izraz, a drugi dan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu za dramsko – scenski izraz. 


[OPŠIRNIJE]Razumijem li što čitam? – 7 ključeva čitanja s razumijevanjem
Maja Vitković / datum: 28. 11. 2016. 19:07

U procesu razvijanja čitalačke pismenosti, uz strategije razumijevanja pročitanog, postoji i sedam glavnih ključeva odnosno tehnika koje nam mogu dodatno pomoći u razumijevanju pročitanog teksta.

Svakodnevno se suočavamo s činjenicom koliko je čitanje temeljna vještina koja je neizbježna u svim područjima života. U današnje vrijeme čitalačke su vještine apsolutno neophodne za osobni i društveni razvoj pojedinca te za aktivno sudjelovanje u društvu i svakodnevnim aktivnostima. Bez visoke razine čitalačke pismenosti, za svakog učenika nije moguće postići uspjeh u školi niti se obrazovati i usavršiti u bilo kojem profesionalnom području.

Koje su to tehnike za razumijevanje teksta, saznat ćete kliknete li na "opširnije".

 


[OPŠIRNIJE]Mali kaj v Zelini
Maja Vitković / datum: 22. 10. 2016. 16:20

Na satovima Hrvatskoga jezika, pišući na kajkavskom narječju i domaćem dijalektu, Sara Solar napisala je pjesmu Negda koja je ove godine pozvana na 36. Smotru dječjega kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" u Sv. Ivanu Zelini.

Smotra je održana 22. listopada 2016. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja te svake godine okuplja najbolje male pjesnike s područja kajkavštine, ali i šire. Od 539 pjesama, koliko ih je ove godine pristiglo na natječaj, stručni ocjenjivački sud u sastavu dr.sc.Ivo Kalinski, prof.dr.sc. Joža Skok i dr.sc. Božica Pažur odabralo je njih 77 među kojima je i Sarina pjesma. Ovogodišnja zbirka nosi naslov  "Črlene čižmice".

Bravo, Sara!

Klikom na opširnije možete pročitati Sarinu pjesmu.


[OPŠIRNIJE]Radijska grupa "Zzzvuk"
Maja Vitković / datum: 9. 10. 2016. 18:44

Od ove školske godine imamo novu izvannastavnu aktivnost. To je Radijska grupa "Zzzvuk" koja će vrijedno stvarati nove radijske emisije. Već smo počeli s radom, no još nije kasno da nam se pridružite. Jedan dio grupe čini novinarska ekipa koja će snimati izjave, smišljati i provoditi ankete te osmisliti plan radijske emisije, dok će informatički dio ekipe sve snimljene materijale montirati u programu "Audacity". Temu već imamo pa ako ste zainteresirani, dođite svaki drugi utorak 7. i 8. sat u učionicu 8.b razreda. Voditeljica je učiteljica Hrvatskoga jezika Maja Vitković. Vidimo se! smiley yes


[OPŠIRNIJE]PROJEKT "TJEDAN DANA BEZ EKRANA"
Dubravka Jug Maja Vitković / datum: 13. 4. 2016. 18:25

Učenici 5. i 7. razreda 4. - 11. travnja sudjelovali su u projektu „Tjedan dana bez ekrana“.  Satovi Hrvatskoga jezika postale su radionice, a oni koji su željeli (i bili dovoljno hrabri), mogli su se u projekt uključiti i izvan nastave. 

(foto-galerija)


[OPŠIRNIJE]Novo iskustvo na LiDraNu
Dubravka Jug Martina Barulek / datum: 15. 3. 2016. 14:18

Županijska smotra LiDraNo 2016.
Nakon uspjeha na Međuopćinskoj smotri LiDraNo 2016. učenice naše škole sudjelovale su na Županijskoj smotri. Domaćin smotre ove je godine bila Osnovna škola Bisag.

Na županijsku smotru sa šest područja Varaždinske županije pristiglo je 36 literarnih radova, 29 samostalnih novinarskih radova, 6 radijskih izraza, 7 školskih listova, 18 pojedinačnih scenskih nastupa, 18 skupnih scenskih nastupa. U svim izrazima na smotri je sudjelovalo sveukupno 236 učenika i 70 učitelja mentora iz 40 osnovnih škola Varaždinske županije i grada Varaždina.


[OPŠIRNIJE]1. digitalni školski list OŠ Šemovec - Shemica
Dubravka Jug Martina Barulek / datum: 10. 1. 2016. 23:06

Dragi naši čitatelji!

Pred vama je prvi broj Shemice-digitalni list naše škole, osmišljen rukama naših vrijednih novinara, ali i svih učenika i učitelja koji su svojim radom i trudom ukrali zaboravu izabrane trenutke 1. polugodišta školske godine 2015./2016. 

Prelistate li njegove stranice, zapljusnut će vas bogatstvo života jedne škole. Sjetit ćete se izleta i putovanja na kojima smo bili, školskih priredaba, smotri i natjecanja, kazališnih predstava kojima smo prisustvovali, zanimljivih gostiju koji su nas pohodili, upoznat ćete još više našu ravnateljicu... I još puno, puno toga. Kažu da je razdoblje pohađanja osnovne škole najljepše razdoblje našega života.

Namjera nam je bila sačuvati barem djelić toga vremena. 
Ukrasti ga zaboravu. 
Prosudite sami jesmo li uspjeli! Pridružite nam se čitajući. 
Otvorite stranicu Shemice i zaronite u čudesni školski život OŠ Šemovec.

Želimo vam dobru zabavu !


[OPŠIRNIJE]Obilježen Mjesec hrvatske knjige
Maja Vitković / datum: 15. 11. 2015. 18:14

   

Svake se godine 15. listopada -15. studenog obilježava Mjesec hrvatske knjige pa smo ga i mi obilježili na satovima Hrvatskoga jezika.

Svatko je donio svoju najdražu knjigu, jastučić na kojem je sjedio i...uživanje je moglo početi!


[OPŠIRNIJE]Bit će bolje - ako čitate!
Maja Vitković / datum: 28. 10. 2015. 10:32

Kad ste zadnji put pročitali knjigu ili zanimljivu novinsku reportažu? Jesu li Internet i Facebook postali mjesto vašeg svakodnevnog informiranja? Ako ste među mnogim ljudima koji nemaju naviku redovitog čitanja ili ste je s vremenom izgubili, prisjetite se zašto je čitanje dobro i korisno. Klikom na OPŠIRNIJE pročitajte 10 razloga zašto je važno čitati.  I već ove jeseni posegnite za knjigom…

 

 


[OPŠIRNIJE]"Gle, to je onaj Kerekešev mali..."
Maja Vitković / datum: 9. 6. 2015. 13:56

INTERVJU S JANOM KEREKEŠEM

„Gle, to je onaj Kerekešev mali…“

Poznati glumac još poznatijeg oca, Jan Kerekeš,  posjetio je našu školu i sa svojom glumačkom družinom iz Kerekesh teatra  izveo predstavu „Grimmix“ odigravši ulogu Lovca. Prije same predstave uhvatili smo ga i postavili mu par pitanja.


[OPŠIRNIJE]O Danu hrvatske knjige
Martina Barulek / datum: 13. 4. 2015. 21:36

DAN HRVATSKE KNJIGE – 22. TRAVNJA

"Knjige su naše najtiše i najvjernije prijateljice, najlakše je doći do njih,

daju najmudrije savjete i najstrpljivije su učiteljice." (Charles W. Eliot)

22. travnja je izabran kao Dan hrvatske knjige jer je toga dana 1501. Marko Marulić dovršio i potpisao biblijsko-vergilijanski ep Judita. Marulić obrazlaže nastanak djela: želio je približiti starozavjetnu priču o hrabroj udovici Juditi i onima „koji đačke knjige ne razumiju", dakle, onima koji ne znaju latinski jezik i stoga ju tumači jezikom našim, hrvatskim.

1900. godine na ovaj dan utemeljeno je Društvo hrvatskih književnika, koje djeluje i danas, a jedan je od glavnih čuvara i promicatelja hrvatske riječi.

1997. godine utemeljena je godišnja Nagrada Dana hrvatske knjige Društva hrvatskih književnika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Dodjeljuje se u Splitu na Dan hrvatske knjige.

Povodom Dana, diljem Hrvatske se održavaju i mnogobrojne tribine, predavanja, susreti s piscima i slične aktivnosti vezane uz knjigu. Njima se želi i promijeniti svijest o tomu što je knjiga. Medijski prostor za književnost se sve više suzuje. Važno je pokazati i prihvatiti koliko je čitanje važno u čovjekovu životu, posebno u životu mladih.


 


[OPŠIRNIJE]27. ožujka - Svjetski dan kazališta
Martina Barulek / datum: 26. 3. 2015. 21:56

"Cijeli svijet je pozornica, a svi ljudi su glumci"

Svjetski dan kazališta je akcija koju je pokrenuo ITI - Internacionalni teatarski institut, međunarodna organizacija osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi.

Svake se godine 27. ožujka u tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka. Na taj dan imamo prigodu podsjetiti javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Ovogodišnju poruku napisao je Krzysztof Warlikowski, poljski kazališni redatelj i umjetnički ravnatelj kazališta Nowy Teatr iz Varšave.


http://www.hciti.hr/3077/svjetski-dan-kazalista-27-ozujak-2015/


[OPŠIRNIJE]O Danima hrvatskoga jezika
Martina Barulek / datum: 11. 3. 2015. 22:51

11. do 17. ožujka - Dani hrvatskoga jezika
U Hrvatskoj se svake godine, od 11. do 17. ožujka obilježavaju Dani hrvatskoga jezika. Ta kulturna manifestacija utemeljena je odlukom Hrvatskoga sabora 1997. godine, na spomen Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika objavljene 17. ožujka 1967..

Podsjećamo, Deklaracija je bila borba za hrvatski jezik, njegov samostalni razvitak bez ičije nadređenosti, borba da hrvatski narod svoj jezik naziva vlastitim imenom, dakle hrvatski jezik, bez ikakvih drugih atributa ili dvosmislenosti.

Upravni je odbor Matice hrvatske 13. ožujka 1967. prihvatio tekst Deklaracije i uputio ga na potpisivanje. Potpisalo ju je osamnaest hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova.

Viktor Car Emin (1870.-1963.) je 1914. godine rekao: „Umrije li jezik, umro je i narod, zato i nastojimo da ovaj naš lijepi materinji, hrvatski jezik živi s nama, u nama i za nama, jer s njim ćemo živjeti i mi, naša zemlja, naš spomen, a živjeti je lijepo.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan materinskoga jezika (21. veljače)
Maja Vitković / datum: 22. 2. 2015. 12:25
Materinji ili materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće.
 

Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika.

S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

 


[OPŠIRNIJE]Svečanost u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Maja Vitković / datum: 17. 11. 2014. 17:45

Emina Fajt, učenica 8.a razreda u petak ,14. studenog 2014. sudjelovala je na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.


[OPŠIRNIJE]Pazi, knjiga!
Maja Vitković / datum: 21. 10. 2014. 16:46
"Pazi knjiga!" - festival knjige i književnosti
Od 20. do 30. listopada, započinje već tradicionalni Festival knjige i književnosti 'Pazi, knjiga!'  koji će se održavati na nekoliko zagrebačkih lokacija, ali i u Sisku, Bjelovaru, Ivanić Gradu i Krapini. 
 
 

[OPŠIRNIJE]26. rujna- Europski dan jezika
Maja Vitković / datum: 16. 9. 2014. 18:32

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna i to od 2001. godine, koja je odlukom Europske unije i Vijeća Europe proglašena Europskom godinom jezika. Cilj je Dana jezika jačati javnu svijest o važnosti učenja jezika, promicati jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te potaknuti cjeloživotno učenje jezika.

 

 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan kazališta- 27. ožujka
Maja Vitković / datum: 25. 3. 2014. 17:13
HNK Varaždin

Svake se godine 27. ožujka obilježava Svjetski dan kazališta.

Na taj dan kazališta širom svijeta (pa tako i ona u Hrvatskoj) otvaraju svoja vrata,a na njihovim se pozornicama izmjenjuju različite predstave.

Ako još niste, odaberite predstavu ,rezervirajte karte u svom najbližem kazalištu i uživajte...


[OPŠIRNIJE]Pisali smo na materinskom jeziku
Maja Vitković / datum: 26. 2. 2014. 16:26

Učenici petih i  šestog razreda obilježili su na satovima hrvatskog 21. veljače, Dan materinskoga jezika.


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje iz hrvatskog jezika
Maja Vitković / datum: 5. 2. 2014. 19:09

Na školskoj razini natjecanja iz hrvatskoga jezika znanje iz gramatike, pravopisa i povijesti jezika pokazale su učenice:

Antonija Belović, Emina Fajt, Lorena Kunštek, Mia Rajević, Iva Samoborec (7.a) te Lara Modrić (7.b).


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju