2023-05-14 11:58:53

U palači Herzer

UČENICI SE UPOZNALI S GASTRONOMIJOM VARAŽDINSKOG KRAJA

Učenici nižih razreda bili su 5. svibnja 2023. na izvanučioničnoj nastavi u Varaždinu. Glavna aktivnost tog dana bio je posjet palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin te sudjelovanje na izložbi i edukativnoj radionici pod nazivom „Dobar tek“.

 

 

U jutarnjim satima učenici su krenuli sa svojim učiteljicama Biserkom Pokos, Sandrom Basan Petek, Gordanom Hajdarović, Lucijom Sačić i Alenkom Labaš prema Varaždinu. Po dolasku srdačno nas je dočekala kustosica Jelena Petković i ukratko nas upoznala s poviješću palače Herzer. Učenici su bili oduševljeni njezinom ljepotom i veličanstvenošću kao i predavanjem o tradicionalnoj gastronomiji Varaždina i okolice.

Imali su priliku vidjeti različite predmete i artefakte koji su korišteni u pripremi hrane tijekom povijesti. Kustosica  je detaljno objasnila svaki eksponat i povezala ga s lokalnom tradicijom i običajima. Učenici su bili vrlo zainteresirani i aktivno sudjelovali u razgovoru. Posebnu im je pažnju privukao postavljeni svečani stol s pripadajućim priborom za jelo, kao i prikaz bijele i crne kuhinje.

Nakon razgledavanja izložbe uslijedila je edukativna radionica čiji je cilj bio upoznati učenike s kulturom hrane varaždinskog kraja te ukazati na simboliku i značaj jestivih namirnica u umjetnosti.

Podijeljeni u grupe u multimedijskoj su dvorani sami izrađivali svoje fine portrete na štafelajima po uzoru na Giuseppea Arcimbolda, koristeći filcano voće i povrće s magnetima. Nakon završetka bili su zadovoljni svojim likovnim ostvarenjima.

Prepuni dojmova i novih spoznaja izvanučioničnu nastavu završili su šetnjom po Varaždinu te se na kraju zasladili sladoledima.

 

Alenka Labaš


Osnovna škola Šemovec