2017-12-10 10:26:28

Učenici se i ove godine u velikom broju odazvali na Večer matematike

ČAROLIJA BROJEVA

Zbog velikog odaziva i pozitivne reakcije učenika na prošlogodišnju Večer matematike, učiteljice Lucija Vrbanec Topolnjak i Elizabeta Borovec pripremile su 7. prosinca radionice za drugi susret. Odazvalo se 70 učenika predmetne nastave od petog do osmog razreda. Večer matematike provodi se u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva.

Mnoštvo je učenika s osmijehom na licu dojurilo u školu u večernjim satima kako bi sudjelovali na interaktivnim matematičkim radionicama koje su bile raspoređene prema uzrastu (razredu) učenika. 

Na radionicama su, osim učenika, bili i voditelji pojedinih centara koji su dodatno pojašnjavali zadatke kad bi zapelo. Bilo je tu različitih igara poput: Binga, Ukloni štapiće, Domino, Potapanje brodova, Memory, Čovječe, ne ljuti se. Učenici osmih razreda su na sat vremena postali arheolozi, forenzičari i kriptolozi. Matematika im je bila toliko zanimljiva i zabavna da nisu osjetili kako je vrijeme brzo proletjelo.

Šestaši su matematiku upoznali u novom ruhu – Vedska matematika. Riječ je o indijskom jednorednom  matematičkom sustavu koji se temelji na 16 formula izraženih riječima. Matematika tako postaje vrlo jednostavna jer se računanja mogu obavljati mentalno bez papira i olovke,  a to stvara kreativne i inteligentne učenike.

Ovakva nam druženja samo dokazuju da matematika nije komplicirana, depresivna, teška i dosadna kao što misle većina učenika, već ona može biti itekako interesantna, zabavna, društvena, korisna, čarobna, divna… I ne samo to već na ovakav način organizirana potiče učenike na izgradnju pozitivnog stava prema njoj i međusobno zbližavanje. Također dokazuje da  matematičke probleme uspješno rješavamo svakodnevno u životu bez da smo svjesni talenata koji se kriju u nama.

Učenici su puni dojmova otišli svojim kućama. Prije samog završetka zamolili su učiteljice da im se druge godine produži vrijeme druženja.

 

Darija Hamelec, 8.b

          


Osnovna škola Šemovec