2018-03-27 10:16:35

Klokan bez granica

MATEMATIKA SVE POPULARNIJA U ŠKOLAMA

Učenici naše škole i ove su godine u velikom broju sudjelovali na matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“  koje se održalo 22. 3. 2018. i tako postali po osmi put dio matematičkog svijeta.

Sudjelovalo je njih pedesetak od 2. do 8. razreda. Podijeljeni u različite dobne skupine,  Pčelice  II. r., Leptirići III. r., Ecolier IV. i V. r., Benjamin VI. i VII. r. te Cadet VIII. r.,  rješavali su zadatke višestrukog izbora, različitog i nestandardnog sadržaja. Učenike su dodatno pripremale učiteljice razredne nastave i učiteljice Matematike. Svaki je sudionik na početku natjecanja dobio simboličan poklon, a  deset posto najuspješnijih po završetku nagrade. Rezultati natjecanja bit će objavljeni početkom svibnja.

Riječ je o natjecanju koje se svake godine održava u isto vrijeme diljem svijeta. Osmislio ga je početkom 80-ih godina 20. stoljeća australski profesor Matematike Peter O'Halloran s ciljem da popularizira matematiku među mladima i omogući širenje osnovne matematičke kulture. U našoj zemlji ovo je popularno natjecanje prvi put održano 1999. godine.

Službeni su jezici ovog natjecanja francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Najvažnije što valja napomenuti je moto koji glasi: „Bez selekcije, eliminacije i finala!“

Ela Foder, 8. b

    ​


Osnovna škola Šemovec