ZDRAVA HRANA ZA USPJEŠAN POČETAK DANA
Učenici su jeli zdrave obroke među kojima su se našli sendvič sa zelenom salatom, svježi sir s cherry rajčicama, rižoto s povrćem i bijelim mesom te varivo od kelja. U školu su donijeli raznoliko voće i povrće te kasnije pripremali zdrave napitke i šarene ražnjiće.
Kako bismo podigli svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako dijete, obilježili smo od 14. do 18. listopada Tjedan školskog doručka s temom „Doručak za pet“, čija je svrha promicanje konzumacije barem pet porcija voća i povrća dnevno.
Školske kuharice Anica i Maja brinule su se o tome da učenici svakoga dana uživaju u nutritivno bogatim obrocima poput zdravih sendviča sa zelenom salatom, svježega sira s cherry rajčicama, rižota s povrćem i bijelim mesom, variva od kelja te neizostavnog voća i jutarnjih mliječnih obroka.
Učitelji i učenici na Satu razrednika razgovarali su o doručku kao najvažnijem obroku kojega ne bismo smjeli preskakati. Prvaši su dobili slikovnicu o recikliranju „Kako su Dora i Mario spasili hranu“, koju je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede, kako bi na zabavan i edukativan način naučili što je to otpad od hrane i kako se treba ponašati da ga smanjimo, dok su drugaši na satu Likovne kulture crtali superheroje od voća i povrća te tako pokazali svoju kreativnost i maštovitost, a na Satu razrednika osmišljavali superdoručak za svaki dan u tjednu koji će sadržavati različito voće ili povrće.
Učenici predmetne nastave su 16. listopada, a učenici razredne nastave 17. listopada, prezentirali svoje zdrave doručke. U školu su donijeli raznoliko voće i povrće te pripremali zdrave napitke i šarene ražnjiće. Neki su kod kuće sa svojim roditeljima pripremili, a potom donijeli u školu proteinske pločice, zdrave palačinke, banana-kruh i slične ukusne i zdrave obroke. Bilo je vrlo zanimljivo, ukusno i zdravo.
Ovim projektom učenici su naučili koliko je raznolika i nutritivno bogata hrana važna za očuvanje zdravlja, ali i uspješan početak dana.
Tihana Golub Jug