Tjedan školskog doručka u Osnovnoj školi Šemovec

ZDRAVA HRANA ZA USPJEŠAN POČETAK DANA

Tijekom Tjedna školskog doručka, koji smo obilježili od 13. do 17. listopada 2025. godine pod nazivom „Doručkom oko svijeta“, učenici su svakoga dana uživali u ukusnim i zdravim obrocima. Cilj ovog projekta bio je potaknuti svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka te promovirati konzumaciju voća i povrća svakodnevno.

Zahvaljujući našim vrijednim kuharicama Anici i Maji učenici su imali priliku isprobati raznolike i zdrave obroke tijekom cijelog tjedna – sendviče sa zelenom salatom, varivo od kelja, svježe voće i mliječne proizvode, ječmenu kašu s povrćem, pureći paprikaš s hajdinskom kašom i sl.

Na satovima razrednika razgovaralo se o važnosti doručka kao najvažnijeg obroka dana, koji nikako ne bismo smjeli preskakati. Kroz projekt učenici su naučili koliko je raznolika i nutritivno bogata prehrana važna za zdravlje, dobro raspoloženje i uspješan početak svakog dana, a u nastavku se nalaze aktivnosti i fotografije po nekim razredima.

Učenici 3. a razreda s velikim su entuzijazmom pripremali zdrave i ukusne smoothieje, u čemu im je pomagala učiteljica Sandra Basan Petek. Tijekom aktivnosti razgovarali su o raznim sastojcima i kombinacijama okusa, a posebno ih je iznenadila zanimljiva činjenica da su prvi slični napitci nastali još davne 1922. godine. Na taj su način, osim što su uživali u pripremi i degustaciji, naučili i ponešto o povijesti popularnog napitka koji i danas oduševljava ljude diljem svijeta.

Učenici 4. razreda i njihova učiteljica Alenka Labaš također su se priključili projektu „Tjedan školskog doručka“. Cilj projekta bio je upoznati učenike sa zdravim namirnicama, važnosti doručka i zdravih prehrambenih navika za naše zdravlje – istraživanjem, razgovorom i praktičnim radom.

Na satovima Prirode i društva razgovarali su i učili o kukuruzu, kukuruznom brašnu i grisu – kako nastaju, gdje se koriste i koje se sve ukusne namirnice mogu pripremiti od njih.

Na Sat razrednika donijeli su dogovorene namirnice i zajedno krenuli u pripremu zdravog doručka. U pomoć su im priskočile i školske kuharice koje su skuhale palentu i gris te ih izlile u dvije velike tepsije. Nakon hlađenja čašama su oblikovali manje krugove koje su slagali na tanjure. Zatim je uslijedila kreativna priprema dvaju jela: slane varijante: palenta obogaćena namazom od sira i nasjeckanim povrćem; slatke varijanta: krugovi od grisa izdubljeni i napunjeni šlagom, preljevom od čokolade i suhim voćem.

Nakon pripreme uslijedilo je vrijeme za ono najslađe – degustaciju! Učenici su s veseljem kušali obje varijante te su uživali u okusima, a mnogi su rekli da će i kod kuće pokušati pripremiti nešto slično.

Zaključili su da će od sada češće jesti palentu – kao zdravu i ukusnu namirnicu.

Učenici 6. a razreda upoznali su se s pojmom zdravog doručka na njemački način kroz zanimljivu i poučnu radionicu s učiteljicom Dijanom Božak. Izrađivali su plakat na temu zdrave prehrane, istraživali tradicionalne njemačke namirnice te razgovarali o njihovoj nutritivnoj vrijednosti. Uspoređivali su tradicionalni njemački doručak, koji često uključuje razna peciva s namazima i, osobito na jugu zemlje, kobasice, s modernijim, zdravijim varijantama koje sve više dobivaju na popularnosti — žitaricama s mlijekom, jogurtom, smoothiejem, integralnim kruhom i quarkom (posnim sirom).

U tom su se duhu i mi počastili raženim i kukuruznim kruhom, sirnim namazom i svježim voćem. Aktivnost je završila degustacijom donesenih, nutritivno bogatih proizvoda što je učenicima omogućilo da kroz praktičan rad i zajedničko druženje bolje razumiju važnost uravnoteženog doručka i kulturne razlike u prehrambenim navikama.

Učenici su se složili da je pohvalno što se u školi poslužuje mliječni obrok jer mnogi kod kuće ne doručkuju, ali ga rado pojedu čim stignu u školu.

Učenici 6. b razreda upoznali su se s pojmom zdravog doručka na engleski način – Full English Breakfast s učiteljicom Marijom Vugrinec.

Učenici 7. razreda istraživali su i uspoređivali zdrave doručke po kontinentima s učiteljicom Dubravkom Jug.

Učenici 8. b razreda s razrednicom Nikolinom Gundić povodom Tjedna školskog doručka istraživali su zdravi doručak u Švedskoj te prikazali primjere zdrave prehrane u prezentaciji koju su izradili na Satu razrednika u Canvi.

Skip to content