„Zdravi doručak” u 4. razredu – razvijanje prehrambenih navika i kulinarskih vještina

Zdravi doručak – zdravi mi!

U četvrtak, 16. listopada učenici 4. razreda i njihova učiteljica Alenka Labaš priključili su se školskom projektu „Zdravi doručak“. Cilj projekta bio je upoznati učenike o zdravim namirnicama, važnosti doručka i zdravih prehrambenih navika za naše zdravlje – istraživanjem, razgovorom i praktičnim radom.

Na satovima Prirode i društva razgovarali su i učili o kukuruzu, kukuruznom brašnu i grisu – kako nastaju, gdje se koriste i koje se sve ukusne namirnice mogu pripremiti od njih.

Na Sat razrednog odjela donijeli su dogovorene namirnice i zajedno krenuli u pripremu zdravog doručka. U pomoć su im priskočile i školske kuharice koje su skuhale palentu i gris te ih izlile u dvije velike tepsije. Nakon hlađenja čašama su oblikovali manje krugove koje su slagali na poslužavnike.

Zatim je uslijedila kreativna priprema dvaju jela:

  • slana varijanta: palenta obogaćena namazom od sira i nasjeckanim povrćem
  • slatka varijanta: krugovi od grisa izdubljeni i napunjeni šlagom, preljevom od čokolade i suhim voćem.

Nakon pripreme uslijedilo je vrijeme za ono najslađe – degustaciju! Učenici su s veseljem kušali obje varijante te su uživali u okusima, a mnogi su rekli da će i kod kuće pokušati pripremiti nešto slično. Zaključili su da će od sada češće jesti palentu – kao zdravu i ukusnu namirnicu.

Bio je to zabavan, poučan, mirisan i ukusan dan u 4. razredu, a učenje još slađe – povezano timskim i praktičnim radom te zdravim životom!

Učiteljica Alenka Labaš

Skip to content