preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šemovec

Login
Tražilica
 

    


 

PDF dokument
(2,9 Mb)

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2009.

Ukupno: 381855
Ovaj mjesec: 5183
Danas: 35
Uvodne informacije o e-Dnevniku

e-Dnevnik je web aplikacija za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku. Cilj projekta e-Dnevnik je informatizirati proces službene evidencije o razrednim odjeljenjima u školi te olakšati i proširiti uporabu i korištenje razredne knjige.

Aplikacija e-Dnevnik izrađena je u CARNet-u te ima sve funkcionalnosti postojeće razredne knjige (imenik, dnevnik rada, zapisnici), uz mnoštvo dodatnih funkcionalnosti koje omogućava informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT). Kao pilot projekt, e-Dnevnik je početkom školske godine 2011/12.  u tri srednje škole: XV. Gimnaziji u Zagrebu, Gimnaziji Požega i u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru. U prva se tri razreda svake škole službena evidencija vodila u e-Dnevniku. Nastavnici su putem tablet računala pristupali e-Dnevniku u koji su upisivali nastavne sate, izostanke i ocjene.

  • Uz postojeće funkcionalnosti razredne knjige u papirnatom obliku, aplikacija ima i dodanu vrijednost kroz sustav izvještaja koji omogućuje izradu analiza pri pedagoškom praćenju i izradi izvještaja za pripremanje sjednica nastavničkog vijeća.
  • Na brz, jednostavan i pouzdan način razrednicima, nastavnicima i ravnateljima omogućena je izrada izvještaja o ocjenama i izostancima (npr. razrednik sada može ispisati ocjene učenika roditelju koji dolazi na informacije).
  • U e-Dnevniku postoji mogućnost upozoravanja razrednika o učenicima koji imaju velik broj negativnih ocjena ili izostanaka kao i upozoravanje ravnatelja na zaostatke u izvođenju predviđenog nastavnog plana i programa.

Dodatna prednost je suzbijanje neovlaštenog unosa, ali i slučajeva krađe i nehotičnog ili namjernog uništavanja razredne knjige koji se ponekad javljaju u školama. U planu je kompletno povezivanje e-Dnevnika s e-Maticom radi automatskog povlačenja podataka te samim time ukidanje njihova višekratnog unosa.

Tko ima pristup e-Dnevniku?

  • ravnatelji škola i djelatnici u pedagoškim službama.

  • Predmetni nastavnici imaju pristup samo podacima o svom predmetu

  • Razrednici imaju pristup svim podacima o učeniku svoga razreda.

  • Uz navedenu, CARNet je napravio i aplikaciju e-Dnevnik za učenike koja omogućava učenicima pregled ocjena, izostanaka i bilježaka koje su upisali nastavnici u e-Dnevnik sustav. Na ovaj način je na posrednoj razini, uvid u ocjene i izostanke omogućen i roditeljima.
  • Uspostavljen je i sustav pomoću kojeg roditelji mogu biti obaviješteni o izostancima svoje djece. Roditelji čije je dijete izostalo prethodnog dana, imaju mogućnost primiti elektroničku poštu koja sadrži informacije o izostanku djeteta uz zamolbu da se jave razredniku u terminu za informacije.
 

Napomena

Pri pokretanju projekta e-Dnevnik poseban naglasak se stavljao na sigurnost podataka, od toga da svaki nastavnik ima ograničenu mogućnost unosa podataka, da se autorizira tokenom te da postoji zapis o autoru i vremenu svakog unosa. Svi su podaci pohranjeni na poslužitelju u CARNetu te postoji sigurnosna kopija na poslužitelju koji se nalazi na drugoj lokaciji tako da ne postoji mogućnost nestanka podataka.

  • ukoliko neki razred školsku godinu počinje sa eDnevnikom, tada se za taj razred ne kupuje tiskani eDnevnik
  • preporučuje se istovremeni prelazak svih razreda na eDnevnik, zbog mogućih problema koji se javljaju pri kombinacijama
preskoči na navigaciju