preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šemovec

Login
Tražilica
 

  


 

PDF dokument
(2,9 Mb)

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Važno

Vremenik 2013

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2009.

Ukupno: 502644
Ovaj mjesec: 4293
Danas: 38
Nastava
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Maseni udio voća u voćnom kupu
Autor: Maja Vugrinec, 12. 4. 2013.

Maseni udio nekog sastojka u smjesi je omjer mase tog sastojka smjese prema masi svih sastojaka u smjesi.

w(sastojak, smjesa) = m(sastojak) / m(smjesa)

Maseni udio nekog sastojka smjese označuje se slovom w iza kojega se u zagradi navodi naziv ili simbol tog sastojka. Maseni udio sastojaka smjese često se iskazuje postocima. Izračunati maseni udio pomnoži se sa 100 i iza dobivenog broja stavi znak %.

Maseni udio voća u voćnom kupu izračunali su učenici sedmog razreda: Martina Cecelja, Barbara Borlinić, Paulina Gerić i Dominik Antonio Sajko. U priloženim slikama (u opširnije) pogledajte izvedbu pokusa.


Pokus: Određivanje masenog udjela voća u voćnom kupu

Pribor: vaga, kalkulator, zdjelice, nož

Voće: banane, jabuke ,breskve ,naranče

Opis pokusa:

  1. Pripremili smo potrebno voće, izvagali, oprali i narezali.
  2. Voće smo promješali i napravili voćni kup
  3. Izračunali smo maseni udio voća u voćnom kupu
  4. Nakon računskog zadatka sa voćnim kupom smo se posladili.

Računski zadatak:

m ( banana ) = 340g

m ( jabuka ) = 310g                             

m ( naranča ) = 430g

m ( breskva ) = 1100g

m ( čokoladne kuglice ) = 80g

_______________________

m ( voćni kup ) = m ( banana ) + m ( jabuka ) + m ( naranča ) + m ( breskva ) + m ( čokoladnih kuglica )

= 340 g + 310 g + 430 g + 1100 g + 80g = 2260g = 2,26kg

w ( sastojak, smjesa ) = m ( sastojak ) / m ( smjesa )

  w ( voće, voćni kup) = m ( voće ) / m ( voćni kup )

w ( banana,  voćni kup ) = m  banane / m voćni kup  = 340 g / 2260 g = 0,15 * 100 = 15 %

w ( jabuka , voćni kup ) = m  jabuka / m voćni kup =310 g / 2260 g = 0,14 * 100 = 14 %

w ( naranča, voćni kup ) =m naranča / m voćni kup = 430g / 2260 g = 0,19 * 100 = 19 %

w( breskva, voćni kup ) = m breskva / m voćni kup = 1100 g / 2260 g = 0,49 * 100 = 49%

w (čokoladne kuglice , voćni kup) = m čokoladne kuglice /m voćni kup = 0,035 * 100 =3,5%

 

  

  

 

 



Izvor: Milan Sikirica, Karmen Holenda-Kemija istraživanjem 7


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju